Entrevista amb Michel Montant, Grupo Posadas México

“Llatinoamèrica té un gran potencial de creixement”

Michel Montant, Vicepresident de Grup Posades Mèxic

2012 06 21 1742 234x300 Entrevista amb Michel Montant, Grupo Posadas MéxicoGrup Posades és l’operadora hotelera llatinoamericana més gran de la regió; compta amb més de 111 hotels i 19.800 habitacions en 50 destinacions de platja i ciutat situats a Mèxic, Brasil, Argentina i Xile. El seu Vicepresident a Mèxic, Michel Montant, participarà en la sessió paral·lela dedicada a “Oportunitats al mercat d’Amèrica Llatina” dins del segon bloc del HIWC.

Quins paral·lelismes hi ha entre el mercat espanyol i el llatinoamericà en l’hostaleria?

En particular, a Mèxic i en alguns països de Amèrica Central i el Carib, el paral·lelisme més significatiu és que, així com la costa d’Espanya ha esdevingut una de les principals destinacions de vacances de descans a la recerca de sol i platja per a tot el mercat europeu, de la mateixa manera aquests països són la destinació principal de sol i platja per al mercat nord-americà. Encara que es troba en una etapa més jove del procés, per la desconfiança que encara existeix en el turista nord-americà d’aventurar-se fora del seu país a aquestes zones percebudes com menys segures. Per tant, el potencial és immens.

D’altra banda, els mercats llatinoamericans d’hostaleria estan molt menys desenvolupats que els de els països avançats, en particular l’espanyol. En general, en aquests països el nivell d’oferta hotelera de qualitat és encara reduït, perquè la demanda no havia estat aquí. No obstant això, està creixent de forma accelerada gràcies al desenvolupament econòmic, al creixement de la classe mitjana i a la descentralització econòmica dels diferents països cap a les diferents regions. Estimo que, a dia d’avui, existeix una oferta hotelera de qualitat (afiliats a una cadena o que tenen estàndards internacionals) que equival a una cinquena part del que existeix a Espanya.

Sens dubte, el país que va a l’avantguarda en desenvolupament d’oferta hotelera és Mèxic, a causa de la seva proximitat amb el mercat nord-americà, que li dóna una vocació més turística (4 a 5 vegades més visitants internacionals que els països que li segueixen: Brasil i Argentina).

Un altre paral·lelisme és que el tipus d’hostaleria a la regió s’apropa més al que existeix a Espanya (Europa en general) quant a la grandària i tipus d’hotels (més eficients, més reduïts en àrees, més verticals), versus el que es troba a Nord-amèrica.

Quines perspectives de futur té el sector hoteler en aquesta zona?

Com comentava anteriorment, el futur és molt prometedor, en vista del creixement i el desenvolupament econòmic de la zona, i l’explosió d’una demanda interna de viatgers locals, tant de negocis com de plaer, resultant d’aquest desenvolupament. Llatinoamèrica és avui la regió amb les millors perspectives d’estabilitat i creixement, després d’Àsia, i, si s’analitza l’oferta hotelera actual, es pot estimar l’enorme potencial de creixement que existeix. Hi ha molts pols nous d’inversió on no existeix infraestructura hotelera de qualitat.

Quins són els aspectes més interessants del mercat d’Amèrica Llatina per als operadors hotelers, especialment per als espanyols?

Sens dubte, l’afinitat de l’idioma i la cultura, i l’especialització dels operadors hotelers en l’operació eficient i productiva. Ja existeix a la regió, en particular a Mèxic i el Carib, una gran quantitat d’operadors espanyols, encara que s’han especialitzat a certs mercats de lleure molt posicionats (Cancún, Riviera Maya, Cuba, República Dominicana, etc.). Alguns tenen ja una presència important també en destinacions urbanes (NH, Melià, RIU), i això s’explica, per la comoditat de participar en un entorn on l’idioma i la cultura els són més accessibles.