Entrevista amb Álvaro Carrillo de Albornoz, ITH

“No és només important ser sostenible, a més cal comunicar-ho”

Álvaro Carrillo de Albornoz, Director General de l’Instituto Tecnológico Hotelero ITH

MG 1616 200x300 Entrevista amb Álvaro Carrillo de Albornoz, ITHL’Instituto Tecnológico Hotelero (ITH) és un centre d’innovació per al sector hoteler i turístic, la missió del qual és millorar la competitivitat del sector mitjançant la innovació i la tecnologia. El seu Director General, Álvaro Carrillo de Albornoz, participarà en la primera taula rodona del HIWC dins del bloc “Els nous camins cap a l’eficiència i la rendibilitat hotelera” i moderarà, així mateix, la Sessió Paral·lela IV d’aquest bloc, sota el títol “Finança la sostenibilitat amb l’estalvi”.

 

Quins aspectes de la gestió hotelera són els més susceptibles de millora quant a la seva repercussió en l’eficiència de les empreses?

El turisme i, especialment l’hoteleria, és una activitat intensiva en ús d’energia. De fet, una part molt important de la factura energètica d’un hotel inclou els consums associats als aires condicionats i climatitzadors, a la producció d’aigua calenta sanitària i a la il·luminació. La clau està a saber quins són els primers passos que un hotel ha de donar per reduir aquests costos (el segon més important després de la partida de personal); per ser més eficients és necessari saber quant consumim i com ho fem, per posteriorment prendre les mesures més adequades.

La sostenibilitat és un dels grans reptes d’aquest sector. En quins aspectes pot un establiment hoteler ser més sostenible?

Els hotels espanyols poden actuar en diversos fronts per millorar els seus nivells d’eficiència energètica i de sostenibilitat. En aquest sentit, des de l’Instituto Tecnológico Hotelero estem treballant en un pla d’acció global, el Programa Hotel Sostenible, que hem engegat a l’Àrea de Sostenibilitat i Eficiència Energètica, i que pretén integrar una sèrie de tecnologies i equipaments que, aplicats a un hotel, aconsegueixin majors nivells d’eficiència energètica i redueixin el seu impacte en l’entorn.

Aquest projecte integral implica desenvolupar projectes pilot a diverses àrees complementàries, com a il·luminació interior i exterior; envolupant tèrmica; climatització eficient amb refredadores, micro-cogeneració i bombes de calor (convencionals i geotèrmiques); bombes de circulació eficients; venda d’energia útil produïda amb biomassa; i acristallament intel·ligent, entre d’altres; i la seva correcta difusió en el sector hoteler i turístic, vital per comprendre no només l’abast material, sinó també el seu valor com a argument comercial, factor de diferenciació de marca i com a pilar per construir una reputació que es tradueixi en més clients i més ingressos.

On se situa el nostre país quant a eficiència hotelera? Quins creu que són els principals reptes del sector?

 

El sector hoteler espanyol ha avançat molt en matèria d’eficiència energètica, però encara hi ha molta feina per fer. És necessari fer un pas més cap a la sostenibilitat, introduir procediments estandarditzats, mesurar exhaustivament els avanços en matèria d’eficiència energètica i incorporar pràctiques que ajudin a reduir l’impacte mediambiental associat a les activitats turístiques.

L’objectiu és preparar-se per a un futur proper, en el qual la sostenibilitat ja no serà una opció sinó una obligació, i en aquest procés, atendre a un perfil de turista que demanda allotjaments sostenibles amb l’entorn. En aquest sentit, és necessari conscienciar als hotelers i explicar-los els efectes positius i els retorns de la inversió en matèria de sostenibilitat, especialment en àrees com el màrqueting i el branding. La veritat és que no és només important ser sostenible, a més cal comunicar-ho; per això, el gran repte és fer més visibles les polítiques de sostenibilitat, identificar-les clarament per a la demanda, explicant no només els factors que els converteixen en allotjaments eficients, sinó també aclarint que la sostenibilitat no implica ni l’encariment de les tarifes ni menors nivells de confort.